Årets Avler 2002 – Christian Bech Nielsen

Årets avler 2002 – Christian Bech Nielsen

Så er det tid for udnævnelsen af ”Årets avler 2002” og selv om vi har mange krav, for at kunne opnå denne titel, var der ingen tvivl om, at ”Årets avler 2002” har fortjent og er et værdig medlem til denne titel. Navnet er Christian Bech Nielsen.

Vilhelmsborg 2002, foto Uffe Nielsen

For mange af Forbundets medlemmer er dette ikke et ukendt navn. Især ikke i Jylland, hvor Christian B. Nielsen slår sine folder. Skulle nogen være i tvivl om navnet, skal man vel bare nævne rækken af Trakehnere fra Christians stald : Idona HT 9304, Ira HT 9820, Ilo-Ilo, Indian-Summer HT 9511o.s.v. Alle kendte navne – ikke mindst fordi afkom fra Christians stald altid blander sig i toppen af placeringerne. Utallige er de titler, som er kommet i hus, det være sig ”Årets hingsteføl ”, ”Årets hoppe” o.s.v. – og opnår de ikke lige en af de nævnte placeringer, giver de hård konkurrence til titel- vinderne. I år var ingen undtagelse, hvor ”Årets hingsteføl” Indoro (56 point) kommer fra Christian. Også ved hoppekåringen var Christians stald godt præsenteret med 3 hopper. Illusia HTR 0224 ( 51 point), Irina HTPR 0225 (54 point), Ilse HT 0223 (51 point) samt 1 deltager i championatet ”Ileise”.

Et af de mere kendte afkom fra stalden, er nok hoppen Ira HT 9820, som blev anden bedst på landsplan i 1998. At det ikke kun var de danske øjne som kunne se kvaliteten , beviste hoppen

page1image2284836400

senere, ved deltagelse i den tyske hoppekåring, hvor den opnåede fløjplads i 4 års-holdet, med et 10 tal i trav.

En anden kendt hoppe fra Christians stald er Idona HT 9304 ( mor til Ira) som blev ”Årets hoppe” i 1993.

Men hvordan startede det med Christian og Trakehnere??

Christian kommer fra landet og har altid arbejdet med heste og dyr i det hele taget. Efter nogle år til søs – hvor der blev investeret i en sadel i USA, som siden er flittigt brugt ved tilridning af hestene – fortsatte arbejdet med heste. Det var mest Frederiksborgere, men så dukkede interessen for Trakehnere op, og der blev investeret i hoppen Cynthia efter Piruet ( polsk afstamning). Cynthia avlede udelukkende hingsteføl , så den stamme er der ikke mere af, men næsten samtidig blev der investeret i hoppen Insterkrone efter Anteil og med Humboldt som morfar. Hoppen var avlet af Frans Scharfetter i Tyskland. Hermed var grundstammen i Christians avl lagt. Insterkrone fik bl.a. India HT 9614 efter Herbststurm og Illusion efter Donauwind.

Efter India har Christian stadig Indian-Summer HT 9511 efter Schwadroneur.

India er også mormor til Idona HT 9304, som blev årets hoppe 1993 og som også har avlet helt i top, bl.a. I år, hvor den er mor til årets hingsteføl Indoro efter Kaiser Wilhelm.

Herunder et stamtræ over den linie som Christian avler på nu:

Christian er i dag over 70 år, men det hindrer ham ikke i forsat at fremvise sine heste selv, meget flot og imponerende.

Uffe Nielsen