Årets Avler 2003

Årets avler 2003 – Jakob Mortensen

De senere år har vi i TAF fokuseret mere og mere på de resultater vores heste har markeret sig med på ridebanerne. Vi vil gerne vise vores ungheste frem for ryttere og avlere. Formålet er at styrke avlernes opmærksomhed på brugsværdien af de heste vi avler og at gøre rytterne opmærksomme på, at TAF er nok et forholdsvis lille avlsforbund, men med en høj gennemsnits kvalitet. Derfor er vores championater og ridestævner i TAF regi værd at besøge, hvis man er på udkig efter en ridehest eller avlshoppe.

En avler har især gjort sig bemærket med afkom på TAF ranglisten og antal afkom i sport. Ingen tvivl om det, navnet er Stutteri Hedevig v. Vera og Jakob Mortensen i Vejen. Jakob har gang på gang har haft flest heste på ranglisten og har haft flere heste i toppen af listen. Hestene fra Stutteri Hedevig har høj værdi i ridelighed og kapacitet. Rytterne er godt tilfredse og vender tilbage for at skaffe flere heste af samme rideværdi til sig selv eller kontakter, der mangler en god hest. Det må man da kalde en avler succes historie!

Hvordan startede det?
Hvordan startede det hele? – Ja, det er ved at være en del år siden Jakob fik sin første avlshoppe. Faktisk startede det hele lidt af nød, idet Jakob måtte tage til takke med 2 hopper som betaling for et udestående fra en kunde i sin arkitektvirksomhed. Den bedste af hopperne, en halvblodshoppe, tog Jakob med på dyrskue, hvor Anders Andersen kommenterede den lidt alternative manpleje på hoppen. Jakob havde erfaring med fjordheste, så her var tale om klipning i stedet for fletning af manen.

Hopperne
Jakob blev hurtigt grebet af hesteavl og havde fra starten en interesse for renavl. De 2 hopper blev derfor skiftet ud med først en Trakehner hoppeplag efter Kandidat HT 7428 og senere en mere efter Soul Soun HT 7414. Det var i begyndelsen af 70’erne og også tidspunktet, hvor Jakob kom med i det meget unge Trakehnerforbund.

Heller ikke de 2 første Trakehner hopper levede op til Jakobs kvalitetskrav. Derfor blev der, med råd fra såvel Anders Dahl som Gottfried Hoogen og med Jakobs ønske om en hoppe af Kasette linien, fra Tyskland indkøbt hoppen Karina vier Eichen HT 8511 e. Gilbert ifolet v. Mackensen. Det skulle vise sig at være en god beslutning.

Første føl – Kamille HT 8911 har bl.a. givet dressurhestene Konstantin e. Adenauer og Kavaler e. Bergsturm, der både herhjemme og i Köln har repræsenteret stutteriet på bedste vis. I 2000 kom hoppeføllet Komtesse e. Hertug, der tog fløjpladsen herhjemme og senere samme år var med til at repræsentere den danske Trakehneravl på auktionen i Neumünster. I 2003 blev resultatet fulgt op med præmiehoppestatus i lighed med endnu en præmiehoppe Kantarel e. Silvermoon.

Karina har også selv været særdeles produktiv. 6 afkom efter Schwadroneur er det bl.a. blevet til. Flere er eksporteret til lande som USA, Spanien, Schweiz og Frankrig. Kavalet blev herhjemme og vandt, med sin rytter Anja Berthelsen, bl.a. 1. pladsen på ranglisten i 2002. På kåringspladsen har hoppen Kalypso e. Schwadroneur taget sig af fløjpladsen ved hoppekåringen i Schlesvig Holstein og senere udnævnt til præmiehoppe.

En anden hoppe havde Jakob længe haft et godt øje til. Det var Carl Nielsens hoppe Una e. Vivaldi. Dagen kom da Jakob fik mulighed for at erhverve sig hoppen. Også denne hoppe viste sig at avle særdeles talentfulde rideheste. Hanne Eilersgaard har, med begge sine heste efter denne hoppe Unik e. Schwadroneur og Unique e. Camelot vist flotte resultater på ridebanerne. Ikke mindst Unik, der i dag går dressur på S-niveau. Unik og Unique – er her mon tale om manglende lange vinteraftener til at finde på navne med U eller er det den jyske humor, der er på spil. Det vil jeg lade være oppe vil læseren at bedømme.

Fra endnu en af de kendte avlere fra TAFs første tid, Ove Hvidberg, skaffede Jakob sig endnu en hoppelinie til stutteriet. Hoppen Lorinta e. Donauwind. Heraf kom dressurhesten Logo som Annette Lauge Jørgensen havde stor succes med for nogle år siden. Desværre mistede Annette Logo alt for tidligt pga. tarmslyng, så vi fik desværre ikke mulighed for at se om parret kunne have fulgt Hanne og Unik til de høje dressurklasser. Et andet afkom af denne stamme har allerede i en ung alder markeret sig. Det er årets føl fra 2003 Lonestar Tremhuse e. Distelstar og Limpinella e. Bergsturm. To generationer efter Jakob havde solgt hoppen Lotus e. Roots xx, måtte Jakob eje dette dejlige hingsteføl fra Pia og Mads Kjær. Efter succes’en ved eliteskuet på Vilhelmsborg gik turen til følskue på Klosterhof Medingen. Her tog Lonestar sig ligeledes af 1. pladsen ud af 40 føl.

Lonestar og Jakob (Jakob til højre)

Et godt råd
At blive udnævnt til Årets Avler kræver ikke blot et enkelt godt avlsresultat. Mange opgiver hesteavlen inden de når så langt eller opnår måske aldrig vedvarende gode resultater med avlsarbejdet. Alle kender til de mange muligheder, der desværre er for uheld og dårlige resultater undervejs. Mange avlere vil uden tvivl komme ud for skuffelser og negative overraskelser. Her er der et godt råd, som iflg. Jakob ikke kan nævnes for ofte. Vær kritisk over for avlsmaterialet. De hopper, der ikke viser sig at forbedre avlen, bør frasorteres og kun afkom af god kvalitet bør indsættes i avlen. Det lyder enkelt, men i realiteten er det en kunst at kunne vurdere sit eget avlsmateriale og tage de rigtige beslutninger.

page2image2282574336

De mange hverv
Jakob er uden tvivl med i den gruppe af personer, hvor hjertet banker for forbundet. Derfor er listen lang over opgaver Jakob har påtaget sig i TAF regi. Bestyrelsesposter, dommeropgaver, aktivitetsudvalg, dirigent igennem mange år på generalforsamlingen, utrættelig hjælp i forbindelse med lotteriet hvert år, sponsor i mange sammenhænge – og ikke mindst med til at gøre samarbejdet i TAF fornøjeligt. Jakobs humor, varme og gode humør kan man slet ikke få for meget af. Det er ikke mindst vigtigt, når foreningsarbejde skal lykkes.

Et stort tillykke og tak til Vera og Jakob Mortensen for flotte avls resultater og mange års arbejde for den danske Trakehneravl.

Lena Erichsen