Årets Avler 2006 – Ib Rasmussen

Ib Rasmussen er årets avler 2006 i TAF

Det gode hoppemateriale er grundlaget for succes

Bestyrelsen har besluttet at Ib Rasmussen fra Stutteri Nøddebogård er årets avler på baggrund af de mange flotte avlsresultater, som nåede et foreløbigt højdepunkt ved Eliteskuet i august. Der blev ikke blot hingsteføllet Pentagon af Nøddebogård efter Gribaldi årets føl i TAF, men dets mor Plaisir efter Schwadroneur blev udråbt til at være den bedste hoppe ved TAFs 35 års jubilæumsskue, der fandt sted i forbindelse med Eliteskuet. Også i 2005 gjorde Ibs avl sig bemærket, idet fire års hoppen Malou efter Mago xx (mf Silvermoon) opnåede den højeste tværsum af alle hopper, der blev kåret det år.

Pentagon (Gribaldi/Schwadroneur) Parlør(Camelot/Schwadroneur)

Men det er ikke kun i de seneste år, at Ibs avl har fejret succeser. Ib er således ikke kun årets avler, men har også 25 års jubilæum i år, idet det er 25 år siden, at Ib købte trakehnerhoppen Mibika efter Ibikus, som er oldemor til Malou. Ib tog til Gunnar Eising i Thisted og købte Mibika – en hoppe der var efter hans smag: stor, dejlig og velgående.

Trakehneravlen tog for alvor fat i 1985 da Ib købte Paprika efter Elfenprinz, hvis mor var Pillau II. Dermed danner Pillau II grundlaget for udnævnelsen af årets avler igen i 2007, som hun gjorde det for udnævnelsen af Kai Olesen i 2006. Som Ibs kone Maj-Lis udtrykker det, så var lykken gjort med købet af Paprika.

page1image2285755232page1image2285755856

Når Ib skal pege på hans største avlssucces, er det Paprikas datter Plaisir, der bliver nævnt. Hun er den hoppe, der betyder mest for Ib og Maj-Lis, og bliver omtalt som deres øjesten. Hun opnåede særdeles gode karakterer ved sin kåring og slog alle rekorder, da hun vandt årets hoppematerialprøve. I avlen har hun også vist sin kvalitet. Ikke bare med årets føl i 2006, men også med helsøsteren Princess, der efter en tæt ’kamp’ blev udnævnt til reservefløjhoppe på landsplan i 2003. Princess efter Gribaldi er nu avlshoppe hos en trakehneravler i Tyskland.

En anden avlssucces for Ib og Maj-Lis var at få en hingst kåret. Dette skete i 1997 med Parlør efter Camelot og Plaisirs helsøster Pallasatene efter Schwadroneur.

Den største ridemæssige succes for et trakehnerafkom fra Stutteri Nøddebogård er Milos efter Schwadroneur og Mibika, der vandt 4 års DSA championatet og blev A-hest i dressur redet af Marie Skov.

Livslang erfaring med hesteavl

En så udtalt succes som Ibs kommer ikke som et tilfælde, og det er derfor en kilde til inspiration at høre Ibs erfaringer fra hans lange karriere med hesteavl. Ib er nærmest født med hesteinteressen. Hans far avlede oldenborgere, som blev brugt i landbruget, indtil traktorerne fordrev hestene som trækkraft. Nu er Ibs avlsmål ikke trækkraft, men at lave højtstillede dressurbetonede heste til salg og til at fremstille med et godt resultat på skuer.

Ib tøver ikke, når han bliver spurgt om hvad grundlaget for succes i avlen er. Svaret kommer prompte – det handler om at have gode hopper. De betyder 60-70% for afkommets egenskaber, så hvis de gode resultater udebliver, så er hans

opfordring: ’Så skift dog skidtet ud og begynd med en bedre hoppe’. Det er ikke nok at bruge dyre og gode hingste – hoppen skal have præstationspotentialet.

Hans andet gode råd er at finde en hingst, der passer til hoppen. Det forudsætter, at man kender sine hoppers avlstendenser, hvilket man finder ud af hen ad vejen. Hvad der passer til hoppen, er ikke nødvendigvis den bedste hingst generelt. Schwadroneur har været god for både Mibika- og Paprika-linien, og dermed bliver Kai Olesen igen nævnt som en kilde til avlssuccesen, idet han bragte Schwadroneur til landet.

I forhold til valg af hingst har Ib gjort gode erfaringer med at gentage valget, hvis det viste sig at give et godt resultat første gang. Dette har ikke bare været tilfældet med Schwadroneur, men også med kombinationen af Gribaldi på Plaisir. Før Princess havde denne kombination således givet et rigtigt godt føl, et hingsteemne, der desværre kom til skade. Senest er Pentagon af Nøddebogård kommet til, som endnu et højtstillet og særdeles velgående resultat af denne parring.

En anden ting Ib lægger vægt på er temperamentet. Interiøret er særdeles vigtigt når hesten skal sælges. Ser hesten godt ud, så falder rytteren for den. Men om rytteren så køber den, det afgøres af, om den opfører sig ordentligt.

En nøglefaktor i forhold til at komme videre i avlen er selektion. Om det er et godt føl, det kan man se fra starten. Hvis rammerne, udstråling, eksteriør og bevægelser er gode hos føllet, så bliver det også en god hest – hvis den altså ikke kommer til skade under opvæksten. I forhold til selektion er det selvfølgelig et dilemma, hvis man ikke har plads til mange hopper. Ib og Maj-Lis ønsker ikke blot at skifte øjestenen Plaisir ud med en yngre model, og derfor blev den gode Princess solgt i sin tid. Men efterhånden som moderhoppen bliver ældre, så stiger håbet om at få et hoppeføl af tilsvarende kvalitet. Så forhåbningerne er høje, når Plaisir foler endnu et føl efter Gribaldi i maj.

Som et sidste tip nævner Ib at spørge til råds, og derefter at tænke sig lidt om… At Ib har en sparringspartner i Maj-Lis, er der vist ingen tvivl om. De er begge meget engagerede i deres hesteavl, og nyder åbenlyst at overveje hvilke hingste, der vil være de rigtige at bruge i år. Schwadroneur har således også på en indirekte måde været til gavn for Ibs hesteavl, for han mødte

page2image1949368624

Mai-Lis for 16 år siden, da hun fungerede som hestepasser for Helle Christensen, når hun red stævner på Schwadroneur.

Glæden ved avlen

Ib og Maj-Lis hviler ikke på laurbærene, men er fortsat fulde af engagement for deres hesteavl. Selvom det måske nogen gange kunne give den bedste økonomi at sælge føllene, når de bliver taget fra hoppen, så er megen af glæden ved avlen for Ib og Maj-Lis at følge udviklingen hos hestene og se, hvad de bliver til – holder de hvad de lover?

En anden glæde ved avlen er at se hestene på dressurbanerne. Ib og Maj-Lis forsøger derfor at holde kontakt til hestene og er gerne tilskuere ved dressurstævner, hvis et af deres afkom skal starte. Men det er svært at finde de rigtige ryttere til at købe hestene og få dem lanceret i sport. Der er et par stykker på vej hos gode ryttere, så de håber på at se flere på banerne. Ib og Maj-Lis synes også, at det er godt for deres avlsarbejde, at se deres heste i dressur, og når de har en hest i ridning hos en berider, så taler de gerne med denne for at høre mere om hestens rideegenskaber.

Der kan forsat ventes gode avlsresulater fra Stutteri Nøddebogård, for ud over det forventede føl på Plaisir til foråret, og hingsteemnet Pentagon af Nøddebogård, så står der i stalden en toårs trakehnerhingst efter K2 på Piaff efter Silvermoon og Paprika, som Ib og Maj-Lis forventer at sende til forbesigtelse i sommer med forhåbning om udtagelse til hingstekåring.

Stig Ravnkilde Erichsen