Årets Avler 2007 – Henry Sahl

Henry Sahl er årets avler 2007 i TAF

Henry Sahl (Stutteri Gildehøj) fra Videbæk er udnævnt til årets avler af bestyrelsen i TAF. Det er han blevet på baggrund af de flotte avlsresultater, som han har præsteret – ikke mindst Diva, som blev udråbt til årets hoppe 2007, hvor han også er avler af både moderen Donna II og faderen Don-Juan, og derudover af deres mødre to generationer tilbage. Af andre højdepunkter i avlen fra Stutteri Gildehøj end de tre allerede omtalte heste, kan nævnes Dichel efter Don-Juan og Deilli efter Chopstick. Dichel vandt endagshoppeprøven overlegent i 2005.

Hvilket Diva i øvrigt gjorde hende efter i 2007. (billedet)

Endvidere havde Henry et år et hingsteføl (efter Don-Juan og Diana efter Donauwind), som blev fløjføl ved følbedømmelsen i Vejen, og som sammen med tre andre havde den højeste tværsum af samtlige hingsteføl bedømt i TAF det år.

Henry Sahl er en af TAFs avlere, der har været med i forbundet længst. Han fandt stamhoppen Dora i 1970’erne, efter at han i et stykke tid havde søgt efter den rigtige alvshoppe til at grundlægge sit stutteri. Det var især hendes type og udtryk han faldt for, og som førte til, at det blev trakehnere, som

page1image1949568624

Henry Sahl begyndte at avle. Dora blev kåret i TAF i 1979 samtidig med hendes første datter Dornröschen efter Herbststurm, som på det tidspunkt var tre år gammel. I alt har Henry Sahl fået 18 hopper af Doras hoppelinie kåret i TAF. Det dækker fire generationer og er noget af en avlspræstation i sig selv! Da Henry har været med i TAF i så mange år, er det som at læse TAF- historie, når man ser på hans hestes stamtavler. Der oplistes kendte tyske trakehnerhingste, der har stået i Danmark: De allerede omtalte – Donauwind og Herbststurm, og yderligere Ibikus og Arsenal, som alle har været med til at præge trakehnerne i Danmark op gennem de første årtier af TAFs eksistens. Men også hingste som ikke så ofte ses i danske stamtavler fremgår – Falkner, Handstreich, og ikke mindst Schwarm. Trods Henrys beskedne vestjyske facon, skinner hans betagethed af Schwarm igennem. Dermed lever hingsten op til sit navn – et sværmeri, som når man sværmer for noget. Henry kunne også rigtig godt lide Schwarms mor Schwalbe, som han da også har lavet linieavl på, idet hun indgår to gange i Divas stamtavle – en gang over Schwarm og en gang via Schwardoneurs oldemor Schwarze Schwalbe, som var en helsøster til Schwarm.

I 1990’erne og i dette årti har det været netop Schwadroneur og hans søn Don-Juan, der har præget avlen på Stutteri Gildehøj.

Den hest, der har betydet mest for Henry Sahl gennem tiderne, er Don-Juans mor Dilaila efter Schwarm og Dornröschen efter Herbststurm. Hun havde et fremragende temperament, og var nem at håndtere, bl.a. når hun skulle mønstres. Temperament og ridelighed er da også, ved siden af gode bevægelser, de vigtigste egenskaber ved en god hest for Henry Sahl. Temperament, ridelighed og bevægelser er også kriterierne, når Henry Sahl skal vælge hingste til sine hopper. Helst skal både hingstene selv og deres afkom have vist, at de har disse egenskaber, så Henry bruger normalt ikke de helt unge hingste. Don-Juan har som B-hest i dressur, med stævnestart til og med Prix St. George og placeringer til og med MA dressur vist, at han har de ønskede egenskaber. Han er endda udlært til øvelserne i Grand Prix dressur. To af Don-Juans afkom har opnået andenpladsen i TAFs 4 års championat og har dermed vist hans afkoms ridelighed. En af disse to var en helbror til Diva.

I de senere år er Henry igen begyndt at se sig om efter tyske trakehnerhingste til bedækning af sine hopper, og gennem den teknologiske udvikling er det nu, modsat i de første årtier af hans avl, muligt at bruge hingste, der ikke står i Danmark. Hingste som Buddenbrock og Gribaldi har været brugt på Stutteri Gildehøj, og det er jo netop hingste, som har vist, at både de selv og deres afkom klarer sig godt i avl og sport. Diva – årets hoppe 2007 – er drægtig ved Gribaldi og har termin til at fole i midten af marts. Så måske er et nyt avlsmæssigt højdepunkt på vej fra Stutteri Gildehøj. Det kan vi glæde os til at se ved sommerens følbedømmelser i TAF.

Stig Ravnkilde Erichsen