Årets Avler 2009 – Mette Hansen

page1image2284504864 page1image2273250304

Flyvende start for ung trakehneravler

Bestyrelsen for TAF har besluttet at udnævne Mette Hansen fra Boeslunde til årets avler på baggund af resultaterne af hendes avl og hendes positive indstilling til at præsentere sine heste til forbundets arrangementer. Mette må siges at have fået en flyvende start som avler, for hun begyndte først i 2004 og er kun 32 år gammel! Men hun begyndte også fra et solidt udgangspunkt, idet hun i 2004 købte hoppen Hella efter Ibikus og Hertha efter Bergsturm ud af Herba-hoppelinien, som også har frembragt Blue Hors Hertug. Mette købte Hella af de erfarne avlere Jette og Knud Amnitzbøl fra Stenlille. Mette kendte Jette og Knud og deres heste gennem, at hun havde redet nogle af deres ungheste til og havde hjulpet med at sælge dem. Et par af hestene, som Mette havde redet for dem, var afkom efter Hella, og de havde været både meget nemme at ride til og rigtig gode at arbejde med. Så derfor slog Mette til, både da hun fik muligheden for at købe Hella, og da hun senere fik mulighed for at låne to hopper af Jette og Knud. Der er tale om to halvsøstre: Den første er He’lia de L efter Hertug og Herdis efter Arthus, den anden er Helenah de L efter Michelangelog og Herdis. Moren til de to låne-hopper (Herdis) er halvsøster til Mettes egen hoppe, idet også hun er en datter af Hertha. Med disse hopper har Mette på få år opnået betydelige avlsresultater, og det understreger endnu en gang vigtigheden af at avle på et godt hoppemateriale.

Resultaterne lod ikke vente længe på sig. I 2006 stillede Mette He’lia de L til kåring i TAF og opnåede flotte 56 point, og idet hoppen også startede i TAFs ride-championat og fik et resultat på 71%, så opnåede hun status af præmiehoppe. Ved eliteskuet samme år blev hun bedste i klassen af 4-års og ældre hopper. I 2007 vandt Mette føl-championatet med Heroina von Hestebjerggaard efter Kaiser Wilhelm og Hella. Året efter havde hun fjerde bedste hoppeføl til championatet (Helouis von Hestebjerggaard efter Gribaldi og Helanah de L). Successen fortsatte i 2009, hvor hingsteføllet Hedalgo von Hestebjerggarrd efter Gribaldi og Helanah de L var årets højest bedømte føl og vandt følchampionatet ved eliteskuet på Broholm. Ved samme skue blev Mettes hoppe Hetidze von Hestebjerggaard efter Monteverdi og Hella tredie-placerede i fireårs ridechampionatet – kun slået af to kårede hingste. Endelig stillede Mette familiesamling efter Hella på Roskilde Dyrskue og opnåede førstepræmie.

Det Mette sætter særlig pris på ved sine heste er deres personlighed og udstråling. De er altid imødekommende og glade, nemme at omgås og lærenemme, når de skal tilrides. Endelig er de også smukke at se på, hvilket alt sammen er meget motiverende på kolde, mørke og blæsende januar dage, når staldarbejdet skal klares… Mette understreger også betydningen af opbakningen fra hendes mand, som hjælper med arbejdet på gården og passer deres børn, når Mette er ude at vise hestene frem til diverse arrangementer. Uden hans indsats ville Mette ikke kunne have haft sin succesrige hesteavl. Der er i det hele taget opbakning fra hele familien – hendes forældre hjælper med at passe børnene, og hendes søster og veninder er altid med til arrangementerne, hvor hestene vises frem. Mette har også fortsat glæde af samarbejdet med Jette og Knud i avlsarbejdet. Mette bruger Jettes erfaring og viden om blodlinier i trakehneravlen, når hun skal vælge hingste til sine hopper. Mette lægger vægt på hingstenes ridelighed, om de blodmæssigt passer til hendes hopper,

page2image1901438992

og endelig at de har trakehnerpræg og udstråling. Derudover har Mette glæde af, at Knud mønstrer hendes heste, når de skal vises frem. Så alt i alt er det været et meget frugtbart samarbejde for den unge trakehneravler.
I 2010 er der kun udsigt til et trakehnerføl hos Mette, nemlig et efter Immens på Hella, for Helenah er givet tilbage til ejerne, og Hetidze skal rides et par år, inden hun sættes ind i avlen. Derudover er planen at He’lia for første gang skal ifoles her i foråret. Men He’lia er også ved at være langt i sin rideuddannelse, og tanken er derfor at starte hende i M-dressur i sommer, inden hun for alvor er præget af drægtigheden og helt kommer til at indgå i avlen. Som det ses, er Mettes lyst til hesteavl heldigvis ikke blevet slået ud af finanskrisen, og vi kan derfor vente at se flere gode trakehnere fra Mette Hansen i både avl og ridning.

Stig Ravnkilde