Årets Avler 2010 – Lone Andersen og Johnny Sørensen

Årets avler 2010 Lone Andersen og Johnny Sørensen

Hav målet for øje – og hold fast i det

Bestyrelsen i TAF har udnævnt Lone Andersen og Johnny Sørensen fra Haslev til årets avlere på baggrund af tre forhold: Deres hingst Aston Martin blev nr 10 ved VM for ungheste i sommers, deres føl Anna David var årets hoppeføl, og begge er 3. generation af egen avl ud fra en hoppestamme, som de selv har grundlagt.
Lone var ridepige fra barnsben, og Johnny havde erfaringer med kvægavl hjemmefra, så det var nemt at blive enige om at begynde at avle heste. Lone har fra begyndelsen været fascineret af shagyaaraberne, som hun synes var lettere at håndtere og mere lærenemme end varmblodsheste, der dengang var væsentlig kraftigere end i dag. Da Lone og Johnnys avlsmål er en let ridelig, let håndterbar og ædel ridehest, besluttede de at købe en shagyaaraber hoppe, og at hun skulle ifoles med en trakehnerhingst. Men det skulle ikke være en hvilken som helst shagyahoppe, der skulle danne grundlaget. Deres søgen efter den passende hoppe lykkedes, da de fandt Aggie. Hun

page1image2285666288

var ud af en suveræn shagya hoppestamme, og hendes helbror var en kåret hingst. Aggie var en ældre hoppe, da de købte hende, og hendes shagya afkom havde været store, betydelige og gode. Dette var væsentligt, da en risiko ved at begynde avlen ud fra en araberhoppe er, at afkommene kunne blive for små.

Derfor valgte Lone og Johnny at bedække hende med Silvermoon, der godt nok var en ung hingst, og dermed kendte man ikke hans afkom endnu, men de kunne lide hans afstamning og at han var en betydelig hingst med noget kaliber. De var heldige og fik et hoppeføl med det samme, og denne hoppe (Aida) blev som 3-års ifolet med Sixtus, hvilket resulterede i endnu et hoppeføl – Anastasia, der er mor til både Aston Martin og Anna David. Det lykkedes således meget hurtigt at lave et par generationsskifter og derigennem at udvikle deres hoppestamme.

Lone og Johnny har altid været enige i deres avlsmål, har holdt fast i det og troet på det, også selvom kåringsbedømmelserne af de første generationer måske ikke var så positive, som det potentiale de selv så i deres hoppelinie. En vis portion stædighed var også i spil – det må kunne lykkes! Og denne strategi må siges at have båret frugt. En af vejene til denne succes var at holde fast i avlsmålet, ikke at afvige fra det og derfor at lægge stor vægt på ridelighed i deres valg af hingste.

Dette mål er blevet opnået med hingsten Aston Martin. Han er efter fløjhingsten Monteverdi, der var kendt for sin ridelighed og selv gik Gran Prix dressur ligesom hans egen far (Partout – der blev redet af Anky van Grunsven). Lone mener, at Aston Martin største styrke på vejen mod VM er hans stabilitet – han har under kvalifikationerne ikke ladet sig gå på af hverken styrtregn (og tilhørende paraplyer på tilskuerrækkerne) eller af hedebølge. I det hele taget har han vist sig som særdeles samarbejdsvillig og talentfuld siden første gang, han blev trænet i en longe. Det er også derfor, at Lone og Johnny hele vejen igennem har troet på potentialet hos deres hingst og vedholdende har taget omkostningerne ved at bringe ham til den status, han har i dag som første danske trakehner, der har deltaget ved VM og dette endda med en 10. plads i finalen, og derudover at han blev placeret som nr 2 i Skandinavian Open ved det store stævne i Falsterbo. En del af disse omkostninger har Aston Martin dog selv bidraget til at dække, idet han har været en flittigt frekventeret avlshingst i TAF de sidste to år. Også denne opgave har han mestret, idet en meget stor del af hans første følårgang kvalificerede sig til elitedagene på Broholm og opnåede fremtrædende pladser i oprangeringen.

page2image2282357760