Årets Avler 2012 – Morten Plenborg, Stutteri Firfod

Morten Plenborg, Stutteri Firfod er årets avler 2012

Bestyrelsen i TAF har besluttet at udnævne Morten Plenborg, Stutteri Firfod til årets avler på baggrund af, at han i 2012 havde avlet årets hoppe Prize Firfod, den fjerde bedste treårs hoppe Höhenpunkt Firfod og det tredjebedste hingsteføl Projekt Firfod, alle efter hans egen hingst Iznogood

page1image2285674368

Firfod.
Morten begyndte at avle heste allerede som 15-årig, og helt tilfældigt var hans første avlshoppe en halvtrakehner. Som 25-årig mødte han Ulla Werner og Bjarne Nørgaard (den første af to personer med dette navn i TAFs hidtidige historie), og Bjarnes entusiasme og fascination af trakehnere smittede af på Morten. De tog bl.a. på ture til Tyskland, hvor de besøgte navnkundige trakehnerstutterier og -avlere som Webelsgrund, Poll og Veronika von Schöning. Der fik de en rigtig god og gæstfri behandling og havde mange gode oplevelser. Samtidig blev Morten opmærksom på hingsten Consul hos Poll og senere Gribal-di, og at disse hingste fik afkommene til at ‘vende rigtigt’ – en betegnelse som går igen i samtalen med Morten. Dermed menes at komme væk fra fortidens modeller med lavt lansemærke pga kortere forben end bagben.
Stutteri Firfod avler på flere trakehnerhoppefamilier. I mange tilfælde har Morten etableret avlen på hopper, som andre havde svært ved at få i fol. Men Mortens bedre halvdel er dyrlæge og særdeles god til at få hopperne i fol og er dermed en vigtig faktor i Stutteri Firfods succes, som bla nu har ført til udnævnelsen som årets avler i TAF.

Prize Firfod HT 1240
Årets hoppe Prize Firfod og hingsteføllet Projekt Firfod har samme mor: Parola H e. Pidroneur/Camelot. Hun er ud af en af de mest udbredte og succesrige trakehnerhoppefamilier i Danmark og stammer tilbage til hoppen Pillau II, som allerede et par gange tidligere har bidraget til grundlaget for udnævnelsen af årets avler i TAF. Morten syntes, at det var interessant blod for Stutteri Firfod at avle på, og ud over de nævnte afkom er Parola H også mor til Pro Firfod e. Godot, som blev kåret som hingst i det tyske avlsforbund ZfDP.

page2image2272869360

Parola H HT 0245 og Projekt Firfod
Moderen til Höhenpunkt Firfod hedder Höhenluft og er efter K2/Caprimond. Höhenlufts mor er en helsø-ster til Elitehingsten Hohenstein. Höhenluft blev købt som føl på auktionen ved hingstekåringen i Neumünster i et samarbejde mellem Stutteri Firfod og Jens Rubin. Hun blev fløjhoppe ved sin kåring på Sjæl-land og er altså nu mor til fjerdebedste hoppe i TAF i 2012.