AVLERPORTRÆT – Bente og Jørgen Retoft

Avlerportræt af Bente og Jørgen Retoft

Der findes vist ikke mange af TAF’s følskuer, forbesigtigelser, hoppekåringer, dyrskuer m.m. der ikke har haft besøg af Bente og Jørgen Retoft og indimellem har vi også haft fornøjelsen, at se nogle af deres heste. -Men hvem er de egentlig og hvad er det for heste de har gående på markerne ?

En del af historien foregår et godt stykke ude på landet, på Kildegaard, Stutteri St. Olav i Hornsherred…

Jørgen købte sin første hest, af Niels Haagensens far, i 1957. Det var ikke en trakehner, men derimod en skimlet holstener. Det gik ganske godt, de vandt en del rosetter sammen, men det var ikke fordi Jørgen kunne ride (det siger han selv) men fordi hesten var god ! Når nu man ikke kan ride, så må man jo kaste sig over det “næstbedste” -avlen. -og det er vel ikke så skidt endda, når noget af det bedste man ved, er at stå og kigge på sine heste på marken !

Bente og Jørgen gik med i et konsortium bestående af 6 hesteavlere, alle bosat i Hornsherred. De fik indkøbt så betydelige hingste som Lockruf, Akcjonariusz, Allegro og Kassander. Det var en spændende tid, men det var stadig ikke helt som det skulle være.

I 1972 var Bente og Jørgen af sted til deres første TAF kåring i Neumünster og det skulle senere vise sig ikke at blive den sidste. For der var den rigtige hestemodel, smuk og ædel. Det blev til en del køreture de næste mange år, sideløbende med at der blev avlet varmblodsheste.

I 1985 lykkedes det så, at finde den rigtige trakehner hoppe til stalden. Det var Historia ll eft. Impuls. Det var en klassisk smuk hoppe, som bl.a. opnåede at få 24 p. på Roskilde Dyrskue. Hun fik mange føl bl.a. Hamlet eft. Polargeist, der opnåede kåring, men som desværre ikke bestod materialeprøven. Han er senere solgt til Tyskland. Men Historia ll leverede aldrig det rigtige afkom, så der kunne opbygges en god hoppestamme. Hun blev 24 år og der er i dag ikke efterkommere af hende på Kildegaard.

Men i stedet blev Korvara indkøbt. Kovara er eft. Flaneur og med Ginster som morfar, og det skulle vise sig at være godt ! Korvara blev købt hos Alexandra Gräfin Dohna i Bimölen, Tyskland. Gräfin Dohna’s familie hørte til dem, der i sin tid, var med til at føre flest heste fra øst til vest (bl.a. O- og K familien) og i dag avles der stadig på heste fra “dengang”.

Korvara er i dag 17 år, hun har lavet 11 føl og de 6 af dem (samt afkom efter dem), står stadig i Bente og Jørgen’s stald. En af Korvara’s døtre, Kohr-i-Noora eft. Herzauber opnåede på dyrskuet i Roskilde ’96, at blive kåret som skuets bedste 2’års. Desuden har Korvara en datter der er B-hest i dressur samt andre der er på vej

page2image2285443280 page2image2285410528 page2image2285503312  page2image2285363248page2image2285363536 page2image2285498480 page2image2285733600page2image2285733792

Kraka Sct. Olav HT 0146 efter Korvara og Silvermoon

Kolibri HT 0145 efter Korvara og Bartholdy kåringstal: 9 8 8 / 9 8 7 / 9

page2image1901129184 page2image1901129376

Der er igennem årerne solgt en del heste fra Stutteri St. Olau (stutteri navnet kommer fra kilden, der løber langs markskellet) og her er det meget vigtigt at køberen er den rigtige. Med det menes, at det er en rytter, der vil arbejde på hestens betingelser også selvom det måske betyder, at ting tager tid.

Bente og Jørgen har gennem tiden brugt hingste som Schwedengruss, Herzauber, Charlie Chaplin, Friedenfürst, Racing Ace og mange flere. Det har ikke gjort noget, at der har været fuldblod i hingsten, man skal bare, som Jørgen siger, have tid til at vente de par generationer det tager, før det rene trakehnerblod og fuldblodet bliver blandet i den rigtige dosis !

Korvara er sat i fol igen og til foråret ventes et Kaiser Wilhelm afkom. 3 af Korvara’s døtre er også i fol. Der går en Silvermoon hoppe som ligeledes er sat i fol med Kaiser Wilhelm, en Herzauber hoppe der venter et Travell føl og en Bartholdy hoppe der venter et føl eft. Latimer.

Det her giver ikke mindst en masse heste og føl på marken, men det giver også en meget smuk og ens samling af hopper, som vi forhåbentlig for lov at se på dyrskuet i 2001. -Og Bente og Jørgen er, med Korvara, tæt på at ha’ opnået det som avl er for dem. Nemlig det, at have fremavlet en hoppestamme, som er til at stole på, som man kender ophavet på og som man med en rimelig sikkerhed ved, hvad der kommer ud af.

Jørgen har til tider været en kontroversiel mand i TAF, han tør sige sin mening, også selv om den går lidt på tværs af de ellers udstukkede rammer. Om TAF’s fremtid siger Jørgen bl.a. at med de åbne grænser vi har, er det nødvendigt at vi rykker os meget tættere på det Tyske Forbund. En hest kåret i Tyskland lever altid op til de danske standarder, mens det modsatte ikke nødvendigvis altid er tilstede. Vi skal sammenligne os på de “store baner” og bl.a. derfor har Bente og Jørgen haft en del af deres føl til bedømmelse i Tyskland.

Fremtiden er sikret på Stutteri St. Olau, Bente og Jørgen’s datter Helle, er med sin familie flyttet ind på Kildegaard og deltager i de daglige gøremål og beslutninger omkring hesteholdet.
-Og så er der stadig 20-30 hingste som Jørgen gerne vil prøve på sine hopper, så der er da til nogen års arbejde endnu…

Anita Bøjland 2000