Avlerportræt – Rie Lundemark

Portræt af Rie Lundemark, Herfølge Avler af Echuca HT 9317, Ranglistevinder i TAF år 2000

Årets ranglistevinder er født hos Rie og John Lundemark på Lundemarksgården i Herfølge. Rie har en baggrund som rytter og købte i 1985 hoppen Elba HT 8417 i en alder af 4 år som ridehest. Elba blev købt hos den kendte trakehneravler Erik Jørgensen, der boede lidt længere nede af vejen. Elba var efter Herbststurm og den polske hoppe Eurydyka HT 7209 (se artiklen om Erik Jørgensen).

I 1986 begyndte Rie at avle på Elba. Hun blev først sat i fol med Ibikus og fik hoppen Eunice HT 9208. Derefter fulgte hingsten Elessar i 1988 og Echuca i 1989, begge efter Schwadroneur. Elba måtte desværre aflives derefter pga engbrystighed.

Echuca blev solgt som 3-års til Rie Lundemarks søster, Maja Lundemark-Andersen, der boede i Jylland i nærheden af Wilhelmsborg. Maja red selv Echuca til, og i løbet af 3 år gik Echuca middelsvær dressur. Maja rider hos Hans Jørgen Nørgård, der også trænede Nicole Ahlefeldt- Laurvig-Lehn. Nicole var på det tidspunkt udtaget til Nordisk Mesterskab for juniorer med hesten Frühlingszeit, der var imidlertid ikke var gående. Nicoles anden hest Esprit, der har samme far som Echuca og en helsøster til Elba som mor, var for ung, så Hans Jørgen spurgte Maja, om Nicole måtte låne Echuca. Nicole havde Nicole lånte Echuca i 2 mdr. og deltog både i DM og NM i Finland. Maja fik derefter Echuca tilbage, men kort tid efter spurgte Nicole, om hun kunne købe Echuca. Maja var ikke umiddelbart indstillet på at sælge Echuca og sagde derfor nej. Men da hun blev spurgt anden gang, var buddet så stort, at hun sagde ja. Nicole vandt senere DM på Echuca.

Nicole har haft Echuca indtil i år, hvor hun blev solgt til ponyrytteren Camilla Aggersbjerg. Camillas mor er veninde til Maja Lundemark. Echuca er blevet uddannet op til Grand Prix-niveau, men har ikke været startet ret meget de senere år, da Nicole, der gik på Team Danmark-gymnasium, havde svært ved at finde tid at starte både Esprit og Echuca. Nicole er begyndt at læse til tandlæge og valgte derfor at sælge Echuca. Camilla, der er med på ponydressurlandsholdet og på sit sidste år som ponyrytter, har allerede vundet middelsvære dressurklasser på Echuca og er udtaget til juniorlandsholdet.

Da Maja Lundemark-Andersen solgte Echuca, købte hun i stedet en 11/2 års hingsteplag efter Pidroneur, som Rie Lundemark i mellemtiden havde avlet på Eunice. Samtidig købte hun en 4-års hoppe Europa hos Erik Jørgensen. Hingsteplagen kom desværre til skade i folden og måtte aflives. Europa, der er efter Pidroneur og en halvsøster til Echucas mor, går i dag middelsvær dressur og mangler kun ganske få point i at være B-hest.

Rie Lundemark solgte Eunice i 1995 og stoppede som avler. Ries børn var på det tidspunkt kommet i “ponyalderen”, så familien valgte at prioritere børnenes ponyer og ridning i stedet for trakehneravl.

page1image2004586240

Børnene er nu blevet så gamle, så der igen er blevet tid til trakehneravl. Rie har i år overtaget

Europa fra søsteren Maja med avl for øje, idet Maja foruden Europa har en trakehnerhoppe Jasmin på 5 år efter Camerlengo/Schwedengruss og har ønsket at “trappe ned” til en hest.
Den bedækning, der følger med værdigheden som årets trakehneravler, kommer derfor særdeles belejligt for Rie, så det bliver Europa, der får fornøjelsen af bedækningen med Travell.

Det bliver så spændende at se, om der kommer en ny Echuca ud af det. Rie og John er i hvert fald utrolig glade og stolte over, at de som autodidakte hobbyavlere har avlet Echuca, der ud over at være en super dressurhest er en rigtig glad og god hest.

Anni Parmo Smith 10-11-2000