Årsberetning 2014

Årsberetning 2014

Kære medlemmer

Så er 2014 forbi og vi er nu gået i gang med 2015

Desværre mistede vi i 2014 2 af vores trofaste avlere, Jørgen Retoft og Leif Rysgaard – æret være deres minde

Det har igen i 2014 været et hårdt år rent avlsmæssigt, men også et positivt år og det skal vi altid også huske på, og måske fokusere på i stedet for det negative. Ikke for at ’stikke hovedet i busken’ for vi skal altid arbejde for, at få fremgang i forbundet, men for også at huske på, at der altid også er noget der er positivt.

Tonerne i 2015 er heldigvis, at det nu ser ud til at gå fremad med økonomien i Danmark. Vi hører om væsentligt højere forbrug i januar – iflg. Danmarks Statistik 2,4% højere end i januar 2014, Realkreditrådet oplyser at der er 6% færre boliger til salg end januar 2014, og at udbudspriserne på huse er steget med 1,9% og ejerlejligheder med 7,8% og selvom det er statistik som jo altid kan tolkes på flere måder, så er det jo alligevel sød musik i ørerne.

Tilsvarende sidste år, så er hesteavlen fortsat på et kritisk niveau og selvfølgelig gælder det også for TAF. Der er fortsat forsigtighed i samfundet omkring det at bruge penge på ’luksus’ som heste jo af mange betegnes at være.

Dog virker det som om der er mere gang i salget af heste og at nogle avlere nu har fået ’tømt’ lidt ud i staldene, og dermed også har modet til at gå i gang med at ifole hopperne igen. Og man skal jo som avler tænke på, at det tager 4 år inden man har en 3 års hest der kan sælges til rytterne, og med de antal fødte føl der er i TAF og andre avlsforbund, ja så er det jo nu vi skal have hopperne sat ifol, for at kunne levere vores skønne trakehnere til de mange dygtige ryttere vi har rundt omkring i Danmark.

Og det positive i 2014 er da, at vi har væsentlig forøgelse på anmeldelsesgebyret for championaterne på Broholm, og det kan ses på regnskabet, som kasseren kommer nærmere ind på. Så udover at Henrik Prom har været super god til at holde omkostningerne vedr. dommere og hjælpere i kort snor, så har antallet af starter været helt fantastiske – i det hele taget har vi haft super flotte antal starter i 2014. Og det er vel der vi skal hen – at vi har dygtige ryttere, som rider vores dejlige trakehnere.

Hvis man på DRF Live sammenligner ridedelen 2013 med 2014, så var der i 2013 67 starter ved sommerstævnerne og 62 starter på Broholm. I 2014 var der 86 starter ved sommerstævnerne og 136 starter ved elitestævnet! Altså mere end en fordobling af antallet af starter på Broholm i 2014 – det kan

da kun siges at være positivt. Sportsudvalget har lavet nogle super tiltag – et af eksemplerne var den suveræne klasse om fredagen, hvor rytterne red en øveklasse ved Peter Fischer – et kæmpehit og utroligt spændende at se som tilskuer. Stor tak til vores flittige og ukuelige sportsudvalg.

Det var jo også igen i 2014 en fornøjelse at følge de mange dejlige trakehnere og dygtige ryttere vi har til stævnerne. Rikke Svane og Finkenstein er et af eksemplerne – Finkenstein modtog TSF-titlen i 2014, til DM i juni, endte de på en utrolig flot 5. plads, i Hickstead opnåede de 3 flotte placeringer i Grand Prix og bidrog til, at Danmark for første gang vandt Nations Cup, de endte med at runde året af med deltagelse ved World Cup i Lyon, hvor ekvipagen opnåede deres første World Cup placering.

Til Dansk Rideforbunds championat for ungheste havde vi i 4 års klassen 1 udtaget til mellemrunden, nemlig Kipling redet af Anne Troensegaard avlet og ejet af Peter Christensen, derudover er det også værd at bemærke, at 4 af de øvrige udtagne til mellemrunden for 4-års og 5-års var efter trakehnerhingste. I 5 års klassen var der 3 udtaget til mellemrunden, nemlig Placido Domingo redet af Mikael Ketelsen, avlet af Ernst Albert Haack ejet af Jørgen Steen Jensen, Moromax redet af John Hvalsøe Saul, avlet af Steffen Madsen og ejet af Karina Johnsen og Hemingway von Hestebjerggaard redet af Silke Fersner, avlet og ejet af Mette Hansen.

JBK endte for 5 års klassen så godt som det overhovedet kunne, idet vinderen af JBK 5 års blev Litvinenko Sjælstofte reddet og ejet af Anne Troensegaard og avlet af Annette Olesen og Søren Rasmussen

Derudover blev – som nogen måske har hørt – Litvinenko Sjælstofte og Anne Troensegaard den eneste danskavlede hest i finalen ved UVM for ungheste i Verden, hvor de endte på en flot 14. plads

Kæmpe stort tillykke til de dygtige ekvipager – og på trods af de få afkom TAF har i Danmark set i forhold til andre avlsforbund, så må det da siges at være et helt fantastisk resultat.

I 2014 havde vi 56 føl til bedømmelse – ikke mange, men som i 2013, en super flot følårgang. Vi så utrolig mange velgående, typefaste, moderne føl af super ridehestekvalitet

En anden rigtig glædelig nyhed, var at Gribaldi kom ind som nr. 1 på WBFSH rangliste for avlshingste i kategorien dressur foran De Niro, Florestan I, Donnerhall og Jazz m.fl.

Så selvom det er trange år, så skal vi også huske at glæde os over de flotte resultater i året der er gået.

Vores arrangementer i løbet af året er gået som forventet og som tidligere nævnt, ses det også af regnskabet, som på trods af krisen, ender med et rigtigt flot resultat – alt taget i betragtning. Og intet af alt dette kunne lade sig gøre, uden alle de flittige og frivillige hænder, der gang på gang møder op, og tager del i det store arbejde det er, at afvikle arrangementerne

Nu står 2015’s arrangementer for døren – vi har af forskellige årsager, afviklet hingstekåringen for 14 dage siden, som vi igen i år afholdte sammen med DOA .

Datoerne for årets arrangementer fremgår af hjemmesiden og kommer forhåbentlig også til at fremgå af Hest og Rytter, som vi igen er i forhandling med. Der bliver muligvis en ændring omkring elitedagene, da Broholm har booket en verdensudstilling for greyhounds i den weekend vi plejer at have vores elitedage. Vi har derfor været nødsaget til, at være ude og finde alternative løsninger, og er i øjeblikket i forhandling med Allerupgaard. Det kommer der mere om på hjemmesiden og i Hest og Rytter, når aftalen falder helt på plads.

Og så igen et lille hjertesuk og en opfordring – hvis I har noget spændende at fortælle, nyheder om nogle trakehnere’s resultater eller andet, så skriv endelig til Dianna eller til Ebbe – som har sagt ja til at være Webmaster på hjemmesiden – ingen informationer er for små. I må også meget gerne bare sende via SMS – hjemmesiden bliver kun interessant, hvis der er noget at læse om, og det kan være utroligt svært og tidskrævende at finde disse oplysninger, som I måske hver især har ved hånden. Så vi må hjælpe hinanden med at bidrage til de nyheder og informationer, som andre også vil syntes er interessante at læse om. Vi har entreret os med Tine Lessél og hun har indtil videre lavet 2 rigtig flotte artikler om henholdsvis Rikke Svane og Finkenstein og Anne Troensegaard og Litvinenko Sjælstofte

Efter generalforsamlingen, har vi tænkt os at vise lidt om, hvad man kan finde på hjemmesiden og hører gerne ideer/forslag til ændringer

Til sidst men bestemt slet ikke mindst vil jeg endnu engang gerne på bestyrelsens vegne, sige tusind tak til alle jer flittige frivillige. Uden jer, så var arrangementerne ikke mulige – tusind tak for alle de mange, mange timer og dage I ligger i forbundet. Tak til dommere, avlsledelsen, aktivitetsudvalgene, bestyrelsen og som altid vores flittige og dygtige sekretær Pia Prom.

Helle Jørgensen