Årsberetning 2017

Årsberetning 2017

Kære generalforsamling
Ja så er jo i gang med 2018 og kan se tilbage på efter min mening, super 2017 på flere områder

Jeg vil starte med vores første arrangement, nemlig hingstekåringen i Middelfart, hvor der blev kåret 2 hingste. På fløjen gik Preussenstern e. Herbstkönig og Polka e. Conney, avlet og ejet af Kaj Olesen, Errindlev. Derudover blev også hingsten Burnstein e. Finckenstein og Butterfly II e. Summertime, avlet og ejet af Tonny Bang, Ryomgård. Begge hingste gik herefter 10-dages prøve i marts, ift. de nye regler om bedækning – en prøve begge hingste bestod. Til hingstekåringen havde vi igen i 2017 uofficiel DM for trakehnere, som blev vundet af Anne Troensegaard og Kipling, nr. 2 blev Natalie Hering på Litvinenko Sjælstofte, nr. 3 blev Maria Slotsdal Steffensen på Kattavango, nr. 4 blev Anna Maria Christiansen på V- Power Horsebo og nr. 5 blev Helle Heegaard på Hubba Bubba

Og uofficiel DM, var bare et af det de fantastiske resultater Anne Troensegaard og Kipling avlet og ejet af Peter Christensen havde i 2017 – de fik virkelig sat en stor streg under den gode avl vi har her i Danmark, da de startede året med at vinde DM for Trakehnere, så opnåede de at få bronze ved UVM i Ermelo, derefter blev de en flot nr. 2 til DRF’s championatsfinale for 7 års og til sidst rundede de af med en fantastisk opvisning i Neumünster, hvor de helt fortjent modtog stående bifald. Endnu engang et kæmpe stort tillykke til ekvipagen og til avleren.

Også flotte resultater blev opnået af Natalie Heering på ’Lille Kaj’ (Litvinenko Sjælstofte) avlet af Annette Olesen og Søren Rasmussen og nu ejet af Pernille Heering, da de vandt guld ved de Nordiske mestre for hold, så blev de nr. 4 ved DM for juniorer lige efter de 3 EM ryttere og så opnåede de det flotte resultat at blive nr. 2 til årets Ecco Finaler. Stort tillykke til den lovende unge ekvipage og til avlerne.

Også Helene Melsen og Aston Martin avlet af Lone Andersen og Johnny Sørensen, er kommet fantastisk godt i gang i 2017 med rigtig mange flotte resultater. Også stort tillykke til dem.

2017 var også et år, hvor vi havde en super tilgang i antallet af fødte føl. Vi endte nemlig på hele 65 føl mod 52 føl i 2016 – 24 hoppeføl og 41 hingsteføl og dermed en tilgang på 25%! Og igen i 2017 et utroligt højt niveau i kvaliteten af føllene. Vi så igen i 2017 flere føl med rigtig høje point – blandt andet 1 hoppeføl på 60 point – Unika Birknæs fra Keld Rohde Nielsen 1 hoppeføl med 59,5 Mrs. Masai Mara fra Steffen Madsen som også opnåede at blive årets hoppeføl – vi så også hingsteføllet Pazzion ”Ø” fra Tina Andersen og Mauritius G fra Barbara Güngerich. Årets hingsteføl endte dog med at blive High Light von Hestebjerggaard fra Mette Hansen, og han blev til elitedagene udtaget til auktion i Neumünster, hvor han blev solgt. Så helt fantastisk med et år, hvor vi havde så stor en fremgang i antallet af fødte føl og fortsat med den super kvalitet vi også har set de tidligere år.

Og når vi er ved føllene, så kan vi også glæde os over at der også i 2017 var et flot bedækningstal. Desværre ikke helt så højt som i 2016, da vi pr. dags dato er oppe på 63 bedækninger indenfor TAF. Derudover er der 15 bedækninger med trakehnerhingste i øvrige forbund, som også kan være ukårede trakehnerhopper.

Det lykkedes desværre ikke at fortsætte samarbejdet med Trakehner Verband ift. udtagelse af hingste til Neumünster, men heldigvis havde vi også i 2017 Trakehner Verband oppe og udtage hopper, føl og rideheste til Neumünster.

I 2016 blev der indgået en aftale med HesteMagasinet efter ønske fra generalforsamlingen. Dette blad skiftede i 2017 til Everhorse, men er nu blevet solgt til Ridehesten, og dermed er vores aftale ophørt. Så i øjeblikket arbejder bestyrelsen med, hvad der så bedst kan betale sig. Annegrete kommer mere ind på økonomien i det med at have et medlemsblad, så det vil jeg ikke sige mere om lige nu.

Vanen tro havde vi vores championatsfinaler på Broholm. Værd at bemærke er jo at nr. 1 og 2 automatisk er udtaget til bruttotruppen til UVM. Og som alle sikkert ved, så blev 4-års championatet vundet af He’cula von Hestebjerggaard avlet af Mette Hansen og redet af Natalie Wulff Brix, nr. 2 blev Kassandra Carmen avlet af Leise Rikke Pedersen og redet af Christoffer Dalby Haugaard. 5-års championatet blev vundet af Alphabeat avlet af Lone Andersen og Johnny Sørensen redet af John Hvalsø Saul og nr. 2 blev Utzon avlet af Bjarne Nørgaard og redet af Lise Trier. 6-års championatet blev vundet af Kut’N’Move avlet af Bettina og Gert Laisbo redet af Bettina Laisbo og nr. 2 blev Cousina redet af Natalie Wulff Brix, men da Cousina er tysk avlet, så er det nr. 3 Oleander avlet af Helen og Søren Nissen og redet af Mikael Ketelsen.

Og igen kunne vi også glæde os over igen at se helt fantastiske hopper i avlsdelen. Årets hoppe blev skønne Eflora avlet og ejet af Erik Jørgensen. Desværre kunne Efloras rytter ikke ride hende denne weekend, så hun måtte vente med at gå prøve til september, hvor hun blev suveræn vinder af endagsprøven hos DOA og fik det flotte resultat på 8,40.

Pia og jeg deltog i år i WBFSH’s møde i Billund. Vi deltog i nogle rigtig spændende workshops omkring flere tiltag blandt andet liniær bedømmelse, genetisk selektion, træning af heste, samarbejde imellem forbund ift. blandt andet genetisk selektion mv. Også meget spændende at møde så mange repræsentanter fra andre forbund fra rigtig mange lande og jo ikke dårligt at være lidt ’kendt’ for det flotte resultat af Anne og Kipling, samt danskavlede Helium avlet af Alan Nissen, som flere forbund spurgte ind til pga. det imponerende resultat ift. blandt andet de dyreste føl i Tyskland i 2017.

Nu står 2018’s arrangementer for døren – igen i år med en masse tiltag, blandt andet hingstedag og Uofficielt DM for trakehnere, som finder sted på Vejle Ridecenter d. 24. februar. Pga. lidt vanskeligheder med at finde et egnet sted, så vil vi i år nøjes med hingstekåring og DM samt fremvisning af i hvert fald 2 avlshingste, nemlig Preussentanz og Preussenstern fra Kaj Olesen. Der er i øjeblikket tilmeldt 3 hingste til kåring. Programmet vil snart komme på hjemmesiden og på facebook. Igen i år skal en stor tak lyde til det flotte sponsorat fra Skibby-HC til pengepræmierne i DM.

Datoerne for alle årets arrangementer fremgår af hjemmesiden, hvor den løbende opdateres. Jeg vil dog benytte lejligheden til at nævne, at bestyrelsen har besluttet, at der i år kun er muligt at få kåret og udtaget hopper til eliteskuet ved den ordinære kåring d. 23. juni i Ringsted og 24. juni i Egum. Det vil kun være følhopper der kan kåres på følrejsen. Derudover har vi også besluttet, at da antallet af føl nu ser ud til fastholde niveauet fra 2017 og forhåbentlig stige fremover, så overgår vi igen til større pladser. Men der vil blive meldt yderligere ud omkring dette hen over foråret.

Og husk nu – hvis I har noget spændende at fortælle, nyheder om nogle trakehnere’s resultater eller andet, så skriv endelig til Dianna og Ebbe – ingen informationer er for små. I må også meget gerne bare sende via SMS

Og igen vil jeg gerne slutte af med at sige, at ingen af vores arrangementer kunne lade sig gøre, uden alle de flittige og frivillige hænder, der gang på gang møder op, og tager del i det store arbejde det er, at afvikle arrangementerne og derfor vil jeg på bestyrelsens vegne, sige tusind tak til alle jer flittige frivillige – tusind tak for alle de mange, mange timer og dage I lægger i forbundet.

Også Tak til TAS for at støtte op omkring vores ryttere blandt andet ved at sikre medlemskabet i forhold til UVM og støtte til de ryttere som skal fremvise vores smukke trakehnere, tak til dommere, avlsledelsen, aktivitetsudvalgene, bestyrelsen og som altid vores flittige og dygtige sekretær Pia Prom.

Her til sidst vil jeg gerne lige se Anders Dahl her oppe hos mig.

Anders har nemlig desværre valgt, at ”gå på pension” fra de officielle pligter i TAF, men heldigvis fortsætter Anders som aktiv avler, så vi vil stadig mødes ved forbundets arrangementer.

Så jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Anders for det kæmpe arbejde han har lagt i forbundet helt fra opstarten i 1971.

Anders har, siden opstarten af Trakehner-Avlsforbundet i Danmark, været en af de bærende grundpiller i forbundet.

Var der spørgsmål vedr. avl, Trakehner Verbands regler for det ene og det andet, så fandt Anders svarene. Anders er en særdeles kompetent og vidende eksteriørdommer og er meget respekteret, også i udlandet.

Landsudvalgets møder har Anders deltaget i utallige gange i løbet af årene og Anders har altid kæmpet mod dumme og rigide regler, som en anden Jack Russel terrier imod de store. Bare fordi de er større end os, betyder det jo ikke, at de ved bedre end os.

Anders har igennem årene været formand for TAF og de seneste mange år, formand for avlsledelsen, som Anders har lagt meget tid og mange kræfter i.

I 2006 blev Anders udnævnt til Æresmedlem i TAF, noget ganske få personer indtil dato har opnået/gjort sig fortjent til.

Så på forbundets vegne, vil jeg gerne sige mange tusind tak for din store velvillighed, hjælpsomhed og kærlighed til vores smukke og velgående trakehnere.

Helle Jørgensen