Trakehnerforbundet er lille – men opnår bemærkelsesværdige resultater i avl og sport

Trakehnerforbundet i Danmark er lille. Hvert år bliver der kun født omkring 50 trakehnerføl i Danmark, og alligevel formår det danske forbund at gøre sig gældende år efter år. I år er heller ingen undtagelse. I december er der hingstekåring, auktion over heste samt sport på højt niveau, når det tyske moderforbund inviterer til Trakehner Hengstmarkt i Holsteinhalle i Neumünster. Hele tre hingste er udtaget til kåringen, heriblandt en hingst ejet af Severo Jurado Lopez, og yderligere tre heste er udtaget til auktionen. Dette er sket ved besigtigelse tidligere på året. De udtagne heste vender vi tilbage til.

Det danske trakehnerforbund nyder stor respekt fra Tyskland, da der i Danmark avles på nogle meget stærke hoppestammer, hvis afkom er med på højt niveau i sporten. I 2023 har f.eks. Caroline S. Jørgensen og Poker König (Hohenstein/Connery/Schwadroneur) vundet hold guldmedaljer til Danmark ved Nordisk Mesterskab for juniorer. Poker König er opdrættet af Kaj Olesen, Lolland. Hesten deltog i mellemrunden i dressurchampionatet som 4 års i 2013, og er et godt eksempel på en stærk hoppestamme, som Kaj Olesen har arbejdet med i mange år. Mor til Poker König er den dobbelte hingstemor, elite- og præmiehoppen Polka. Kaj Olesens P-stamme af den meget kendte Pelargonie-stamme.

Nicole Johnsen og trakehnerhesten Moromax repræsenterede Danmark ved para-EM i 2023. De har opnået adskillige internationale sejre og top-tre placeringer i 2023. Moromax (Occacio/ Schampus / Schwadroneur) er opdrættet af Steffen Madsen. Den mest kendte hest lige nu i den store verden, som er trukket på en dansk stamme, er måske hingsten Easy Game, far til verdens bedste dressurhest Dalera med Jessica von Bredow Werndl. Easy Games mor, Evita, blev solgt for et rekordstort beløb på auktionen i Neumünster.

Trakehnerforbundet i Danmark gør en stor indsats for at bringe avl og sport sammen, hvilket ligger helt naturligt i tråd med racens oprindelse som ædel brugshest i det gamle Østpreussen. Det er en klog og smuk hest, der elsker at arbejde med sine mennesker. Derfor er forbundets to årlige hovedarrangementer bundet sammen om avl og sport. I februar måned afholdes der DM for trakehnerheste i dressur samtidigt med den danske hingstekåring. I august måned afholdes der elitestævne med kåring af de bedste hopper, føl og 2 års samt championater for rideheste i alle aldersklasser. Dette foregår i de smukke kulisser på Vilhelmsborg. Alle, der rider en renstammet trakehnerhest efter avlsgodkendt forældre og med rødt pas, kan være med i rideklasserne, og der er altid meget flotte præmier, doteringer og ikke mindst god stemning.

Tilbage til årets største begivenhed hvor hele seks heste er udtaget til det prestigefyldte hovedarrangement i Neumünster den første weekend i december. Heraf er de tre af dem hingste-aspiranter. De udtagne unghingste er:

Katalog nr. 18 – Hawkins (tidligere Hamilton Selsø)
Opdrættet af Stutteri Selsø og ejet af Michael Dyhrberg Højgaard.
Hawkins er efter præmiehoppen Honey Selsø. Far er Millennium-sønnen Ivanhoe, der i 2022 havde det tyske forbunds højeste avlsværdi (Bester Trakehner der FN-Zuchtwertschätzung). Morfar er Lacroze Selsø, der er B-hest i dressur og blandt andet har været redet af Nanna Skodborg Merrald samt Karin Nissen.
Katalog nr. 28 – Zavier
Opdrættet af Stutteri Egedahl v/ Helle og Ebbe Jørgensen og ejet af Jurado Dressage.
Zavier er efter elitehoppen Zalza, som også er mor til en statspræmiehoppe. Far er elitehingsten Millennium, der i 2022 blev hædret som årets hingst i det tyske Trakehnerforbund. Hans far er førnævnte Easy Game med de danske rødder. Morfar er Okavango, der er A-hest i dressur og blev redet blandt andet af Susanne Barnow.

Katalog nr. 29 – Koster Waldau
Opdrættet og ejet af Helle Retoft.
Koster Waldau er efter præmiehoppen Korinta Sct Olav. Hun er også mor til B-hesten i dressur Koket Stc Olav, der rides af juniorlandsholdrytter Anna Teibel Raben. Far til Koster Waldau er elitehingsten Millennium og morfar er elitehingsten Hohenstein.

I Neumünster bliver en række udvalgte heste sat til salg på auktion, udover hingstene, og her er tre danske heste udtaget. Alle tre heste er efter hingsten Preussen Party, der er opdrættet af Kaj Olesen, Lolland. Preussen Party (Ivanhoe/ Connery/ Schwadroneur) er bror til ovennævnte Poker König, og han var selv vinder af 5 -åres championatet i Danmark.

Katalog nr. 2 – Melissa
Hoppe, født 2021. Opdrættet og ejet af Tony Bang Nørgaard.
Melissa er Årets 2-års hoppe 2023. Hendes mor er hovedstambogshoppen Miss Marple (Buddenbrock/Mago XX). Far er Preussen Party

Katalog nr. 5 – Preussen Flora
Hoppe, født 2021. Opdrættet og ejet af Kaj Olesen, Lolland. Preussen Floras mor er hovedstambogshoppen Patina III. Far er Preussen Party og morfar er Zauberfürst.

Katalog nr. 3 – Uffe Birknæs
Vallak, født 2020. Opdrættet af Keld Rohde Nielsen og ejet af Tony Bang Nørgaard. Mor er præmiehoppen Ukrania, som er selv er mor til tre præmiehopper samt til en M-dressurhest. Far er
Preussen Party og morfar er elitehingsten Hohenstein.

Endvidere er hoppen Hortensia Selsø, som er avlet af Stutteri Selsø, med i kampen om årets hoppe samt udtaget til auktion

  • Program for hingstekåringen i Neumünster kan findes her